Skip to main content

Podcast

Janneke & Jonatan gaan 40 dagen diep.

In het nieuwe seizoen gaan Janneke & Jonatan een persoonlijke uitdaging aan, onder begeleiding van coach Anita Bakker.Jonge vader Jonatan Bartling is gewend te doen wat hij wil en besluit nu 40 dagen zorgzamer te zijn, voor zijn gezin - maar ook voor zichzelf. De licht chaotische Janneke Stegeman ontdekt wat 40 dagen stevige structuur met haar leven doet. Samen met hun gasten delen zij hun ontdekkingen over vasten, persoonlijke groei en de (on)maakbaarheid van het leven.

 

Je kent Janneke Stegeman misschien als Theoloog des Vaderlands. Als bijbelwetenschapper focust zij op bevrijding: hoe hebben thema’s als gender, seksualiteit en racisme met onszelf te maken en waar hebben wij bevrijding nodig?

Jonatan Bartling is oprichter van Zinnig Noord, een community rond zingeving in Amsterdam. Bij Zinnig Noord zoekt hij naar oude en nieuwe bronnen van zingeving, maar ook naar nieuwe vormen van gemeenschap.

Seizoen 2: Janneke & Jonatan gaan 40 dagen diep

Episode 1: Janneke & Jonatan gaan 40 Dagen diep

In deze episode ontmoeten Janneke & Jonatan hun coach voor 40 dagen: Anita Bakker. Het gesprek is ook een kennismaking met de verschillende interne stemmetjes die meedoen: de levensgenieter én de strenge gereformeerde, de egoïst, de freewheeler en de saboteur. Al pratende worden Janneke en Jonatan steeds nieuwsgieriger naar de volgende versie van zichzelf. 

Episode 2: Janneke & Jonatan voelen zich speelbal

In deze episode spreken Janneke & Jonatan met voormalig politieonderhandelaar Heidi Nieboer. Hoe creëer je orde en structuur in de chaos? Het meeslepende verhaal van de gijzeling in de Rembrandttoren, kort na 9/11, blijkt een rijke bron van inspiratie voor Janneke’s voornemen: meer structuur in haar leven. Heidi helpt Janneke en Jonatan te onderhandelen met hun innerlijke gijzelnemers. Lukt het hen om de regie in handen te krijgen?

3. Janneke & Jonatan zoeken de stilte in die storm

Welkom bij de Janneke & Jonatan podcast. 'De Veertigdagentijd gaat beginnen en Janneke en Jonatan hebben er zin in. Zeker, willen veranderen betekent een confrontatie met jezelf en dat is niet altijd makkelijk. Maar er openen zich ook nieuwe perspectieven en ruimte. En het is een goed gevoel om aan de slag te gaan.

4. Janneke & Jonatan krijgen hulp uit onverwachte hoek

De veertigdagentijd is een tijdje bezig en ondanks alle goede hoop en voornemens blijkt de realiteit ook taai te zijn. Coach Anita brengt in een ‘voice dialogue’ oefening Janneke en Jonatan in gesprek met hun innerlijke stemmen en dat levert komische en ontroerende gesprekken op.

Bonus oefening: Innerlijke saboteurs en supporters

In deze geleide oefening brengt coach Anita Bakker je in gesprek met jóuw innerlijke stemmen - zoals ze dat in de vorige episode deed bij J&J. Ontdek wie er begint te protesteren als jij wil veranderen en wie je juist wil steunen. Wat willen deze stemmen eigenlijk van je en hoe kun jij de regie krijgen in de tweestrijd?

5. Janneke & Jonatan kijken de dood in de ogen

Janneke en Jonatan spreken met Erik Olsman die als jarenlang geestelijk verzorger in een hospice heeft gewerkt. Janneke en Jonatan worstelen met het idee dat ze het gewoon niet kunnen: gestructureerd leven en zorgzaam zijn. Erik vertelt hoe hij mensen begeleidt die aan het einde van het leven terugkijken met spijt. Dat zet hen op een ander spoor.

6. Janneke & Jonatan gaan van het donker naar het licht

Het is bijna Pasen en Janneke en Jonatan spreken met Ida van der Lee. Ida is ritueel kunstenaar, die graag opzoekt waar het schuurt. Wat blijkt: zelfs de w.c. schoonmaken kan een manier zijn om bij de pijn te zijn. Maar nog belangrijker: alle overgangen zijn moeilijk, en rituelen helpen om ze toch te maken. Ida helpt Janneke en Jonatan op weg naar een ritueel voor de overgang naar Pasen.

7 Janneke & Jonatan: zijn ze na 40 dagen veranderd?

In deze laatste episode van de veertigdagentijd maken Janneke & Jonatan samen met hun coach Anita de balans op: wat hebben ze ontdekt, wat ging er goed,  waar gingen ze de mist in? En zijn  ze nu eigenlijk veranderd, de afgelopen 40 dagen?

Seizoen 1

1. Janneke en Jonatan stellen zich voor

In deze episode ontdek je wie Janneke en Jonatan zijn. Zij bevragen elkaar over hun drive, hun roeping en waar die vandaan komt. Zo ontdek je dat Jonatan op jonge leeftijd evangelist wilde worden en hoor je hoe Janneke steeds op zoek is naar werelden waar meer mogelijk is, waar meer vrijheid is. Een wereld zonder racisme en seksisme bijvoorbeeld.

2. Janneke & Jonatan zoeken ware liefde, met Elly te Brake.

In deze episode vragen Janneke en Jonatan zich af of je beter kunt worden in de liefde? Of moet je vooral opener worden? Elly te Brake gaat ervan uit dat liefde er altijd is - en nooit niet-, maar dat we er vaak maar gebrekkig bij kunnen. Wat weerhoudt ons ervan liefde als realiteit te ervaren? 

Het is Elly’s werk om daar met haar cliënten en studenten onderzoek naar te doen. Elly is filosoof en werkt als trainer familie-opstellingen en als begeleider en supervisor bij levensvragen. Het is een levensstijl geworden om die levensvragen ook zelf te blijven onderzoeken en om werkvormen grondig op zichzelf toe te passen.

Deel 1

Deel 2

3. Janneke & Jonatan slaan hun eigen weg in - met Nadia Bouras

In deze episode vragen Janneke en Jonatan zich samen met Nadia Bouras af: Hoe kun je  onderdeel zijn van een geheel en tegelijkertijd jezelf zijn? En hoe kom je er achter wie jezelf bent, als je door anderen steeds in een groep wordt gedrukt?

Nadia Bouras is historica en migratiedeskundige. Samen overpeinst het drietal wat hen nou nederlander maakt en met wie ze zich wel of niet verbonden voelen. En Nadia vertelt over haar vroegere school: De Bouschra school, de eerste Arabische school in Nederland, die zij onderzocht voor haar nieuwe boek dat in september 2020 verscheen: ‘Een klas apart’.

Deel 1

Deel 2

4. Janneke & Jonatan willen er ook bij horen.

Na het gesprek met Nadia Bouras praten Janneke en Jonatan in deze episode verder over gemeenschap. Zij ontdekken wanneer zij zich echt individu voelen en wanneer ze er vooral bij willen horen. Want hoe individualistisch deze tijd ook mag heten, blijven we niet gewoon groepsdieren? 

In ‘Janneke & Jonatan willen er ook bij horen’ filosofeert het duo over nieuwe vormen van gemeenschap. Het verlangen naar community lijkt te groeien, maar weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet, een gemeenschap zijn?

5. Janneke en Jonatan raken het spoor bijster, met Nicole Schalken.

Hoe ga je om met oude wonden en littekens die blijven? In deze episode van de Janneke & Jonatan Podcast spreken zij met Nicole Schalken over psychoses, religieuze ervaringen en stigma’s in de geestelijke gezondheidszorg.  Nicole is ervaringsdeskundige in de GGZ en pleit voor minder pillen en meer zingeving.

6. Janneke en Jonatan nemen hun verantwoordelijkheid

In deze korte episode gaan Janneke en Jonatan in gesprek over verantwoordelijkheid.  Wat doet het kersverse vaderschap van Jonatan met zijn gevoel van verantwoordelijkheid? En waarom inspireert Jezus Janneke tot het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, terwijl Jonatan daar juist moe van wordt. En wie heeft er eigenlijk een verantwoordelijkheid als het om racisme gaat.

7. Janneke & Jonatan verkeren in hogere sferen, met Thabo Hollander

In deze episode onderzoeken Janneke & Jonatan samen met pranic healer Thabo Hollander wat het betekent om spiritueel of religieus te zijn.
Na een diepe crisis ontwikkelde Thabo zich van top sommelier tot alternatief genezer en - trainer, iemand die mensen energetisch behandelt. Dat is hele andere spirituele koek dan de gereformeerd opgevoede Janneke gewend is. Waar vinden zij elkaar en waar botst het? Jonatan vraagt zich af: wat hebben we eigenlijk aan die spiritualiteit? En lukt het ons om in een post-religieuze wereld vorm te geven aan onze eigen geestelijke weg?

Deel 1

Deel 2

Lees meer: Podcast

  • Hits: 8723

40 Dagen Anders

Tijd voor verandering?

Doe het 40 dagen anders

Loop je vast in je leven? Is het tijd voor een verandering? Met 40 Dagen Anders kun je de sprong wagen met een persoonlijke uitdaging: 40 dagen geen snoep of social media, of juist 40 dagen wél bewegen, of mediteren, of ...

Onderzoek laat zien dat jouw voornemens meer kans van slagen hebben als je wordt gesteund door anderen en als je een goed plan van aanpak maakt. In kleine groepjes stel je daarom samen met een begeleider je doelen op, deel je je ontdekkingen en hou je elkaar bij de les.

Eigentijds vasten

40 Dagen Anders is geïnspireerd door de eeuwenoude christelijke traditie van 40 dagen vasten: sober leven, bezinnen en delen. 40 Dagen draait dus ook om bewustwording en zingeving: waarom wil ik eigenlijk veranderen? Wie plukt daar de vruchten van?

Nieuw: Traject ‘Spirituele verdieping’.

Wil je je spiritualiteit verdiepen? In een apart groepje geef je vorm aan je eigen spirituele praktijk voor 40 dagen: mediteren, bidden, lezen, de natuur in... Vanuit de christelijke spiritualiteit reikt dominee paula je inspiratie en methodiek aan. Jij ontdekt wat wel en niet voor jou werkt.

Het Programma

Kies een intervisiegroep (max. 5 personen) op een vaste dag:

Maandag: 28 februari, 14 en 28 maart (online).
Dinsdag: 1 maart, 15 maart en 5 april (in het echt).
Woensdag: 23 februari, 16 maart en 6 april (online).
Donderdag: 24 februari, 17 maart en 7 april (in het echt).

Nieuw dit jaar: Traject Spirituele verdieping.
Dinsdag: 1 en 15 maart en 5 april (in het echt).

Ja, ik meld mij aan!

Kosten*: 60,-. Minima en Vrienden: €40,-

Daarmee geef je jezelf:

  • een afgebakende oefenperiode voor verandering
  • 3 inspirerende intervisie bijeenkomsten
  • support in een groepje, ook via app
  • extra oefeningen voor thuis 
  • inspiratiemateriaal: video's, teksten, podcast.

* Echte groei is onbetaalbaar. Kun je minder betalen? Geef dit aan bij je aanmelding en we regelen het zonder verdere vragen.

Heb je een vraag? Mail of bel ons!

info@zinnignoord.nl // 06 48 51 9000

Podcast: Janneke & Jonatan gaan 40 dagen diep.

In het tweede seizoen van hun podcast gingen Janneke & Jonatan vorig jaar de 40 dagen uitdaging ook aan, onder begeleiding van coach Anita Bakker. De licht chaotische Janneke Stegeman (voormalig Theoloog des Vaderlands) wil meer structuur en regelmaat in haar leven. Jonge vader Jonatan Bartling (Zinnig Noord) wil 40 dagen zorgzamer zijn, maar nog voor de 40 dagen beginnen, belandt hij in een relatiecrisis en staat alles op zijn kop. Samen met hun gasten delen Janneke & Jonatan hun ontdekkingen over vasten, persoonlijke groei en de (on)maakbaarheid van het leven.
Luister mee op jannekejonatan.nl, of via Spotify, iTunes en andere podcast apps.

Luister hier de eerste aflevering waarin Janneke & Jonatan starten met hun 40 Dagen. De overige afleveringen vind je hier.


Lees meer: 40 Dagen Anders

  • Hits: 5872

De Dode Hoek

De Dode Hoek, leergang voor stervelingen

Waarom praten we als stervelingen eigenlijk niet makkelijk over de dood? Wat als we tools en talen krijgen om daarover te delen en te praten. Zodat we met elkaar in gesprek kunnen gaan over hoe we maatschappelijk én persoonlijk met de dood omgaan.

Met een klein groepje mensen, gaan we geen onderwerp over de dood uit de weg. In deze 6-delige leergang, met elke avond een professional die vertelt vanuit eigen expertise, hebben we het over euthanasie, het hiernamaals, jouw uitvaart of jouw nalatenschap. Door verrassende opdrachten, moderne rituelen en volop ruimte voor gesprek word je uitgenodigd na te denken over wat en wie voor jouw van belang is in het hier en nu.

Waarom doen we dit?

Door de dood te negeren doen we het leven tekort. Want, wanneer je vooruitkijkt op je dood, word je gedwongen om te kijken naar de betekenis en zin van heden en verleden. Is het tot nu toe de moeite waard om te leven? Geef je jouw tijd en aandacht aan de mensen die voor jou écht van betekenis zijn? En hoe kleurt jouw idee over het wel/niet bestaan van een hiernamaals dit?

Lees meer: De Dode Hoek

  • Hits: 5785