Skip to main content

Wat is Zinnig Noord?

Zinnig Noord is een open community rond zingeving. Jonatan en Jacquelien geven als programmamager, pionier en communitybuilder vorm aan Zinnig Noord. Een plek waar je zin en inspiratie vindt, waar je stil kunt staan in de storm van jouw leven en waar je nieuwe mensen en ideeën ontmoet. Samen zoeken we - te midden van alle gekte - naar wat waardevol en zinvol is, naar iets om in te geloven.
We zijn allemaal op zoek. We zitten vol vragen:

  • Wat geeft zin aan het leven, wat drijft en inspireert mij? Wat vind ik belangrijk?
  • Hoe ga ik op een goede manier om met geld, tijd, werk, vrienden, buren, …?
  • Is er iets tussen hemel en aarde, een groter geheel of god? Hoe ontwikkel ik mijn eigen spiritualiteit?

Wat doen we?

We maken moderne levensvragen bespreekbaar en delen onze eigen wijsheid. Daarbij putten we uit oude en nieuwe bronnen van zingeving: religie en filosofie, kunst en spiritualiteit - uit het oosten en westen. Altijd zoeken we de verbinding met ons eigen leven en onze eigen ervaringen. Dat doen we in allerlei events, workshops en cursussen.

  

   

  

   

  

Traditie en vernieuwing

Bij Zinnig Noord hebben we een open blik en putten we uit verschillende bronnen. De christelijke traditie neemt daarbij een bijzondere plaats in - naast andere, nooit erboven. We denken dat er veel wijsheid en schoonheid in deze traditie en haar verhalen te vinden is. Het christendom is ook diep verbonden met de westerse cultuur. Ondanks secularisering zijn veel verhalen en ideeën, beelden en rituelen nog steeds deel van onze collectieve bagage, onze ‘ondergrond’.

We vinden het zonde en kortzichtig om het kind met het badwater weg te spoelen.
Tegelijk geloven we dat christendom toe is aan een update; veel dogma’s, regels en eenzijdigheden van vroeger zijn niet meer behulpzaam. De taal is verouderd en de vormen sluiten niet goed aan. Wij geloven niet in weggooien, maar in transformatie. Op zoek naar nieuwe taal en vormen dus. De ontmoeting met oosterse wijsheidstradities als boeddhisme en yoga vinden we hierin erg boeiend.

Mede mogelijk gemaakt door...

Zinnig Noord wordt ondersteund door de Protestantse Kerk. Zij zijn betrokken bij het Zinnig Noord experiment: een open broedplaats waar geoefend wordt in moderne, creatieve vormen van zingeving en geloof. Daarbij krijgen we alle ruimte die we nodig hebben en we leren veel van elkaar. Best bijzonder toch?

Daarnaast wordt Zinnig Noord op projectbasis gesteund door de Gemeente Amsterdam, en een aantal fondsen: St. Woudschoten, Kerk & Wereld, PIN/KNR, Haella en Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
Feit blijft: we kunnen we echt niet zonder jou! Als deelnemer steun je ons al met jouw bijdrage. Vind je het waardevol wat wij doen? Wordt dan Vriend van Zinnig Noord.