IJgensinnige Bende

20180321 205113Wat wil je als ouder meegeven aan je kind? Waar is een plek om het samen te hebben over belangrijke waarden, zoals samen delen en respect?  De IJgensinnige Bende is een nieuw project van Zinnig Noord.Op een creatieve en eigenzinnige manier staan we stil bij wat we willen doorgeven aan onze kinderen. Het eerste thema is “verwondering”. De volgende keren gaat de IJgensinnige Bende op zoek naar thema's als dankbaarheid, duurzaamheid, saamhorigheid, etc. 

Samenscholingen van de IJgensinnige Bende

Op zoek naar verdieping zijn er twee soorten bijeenkomsten: thema-avonden voor ouders en middagbijeenkomsten voor ouders en kinderen samen. De eerst-volgende bijeenkomst is: 

zondag 30 september 2018 IJgensinnige Bende met kampvuur. Thema: dankbaarheid
Tijd: 15:00 tot 17:00 
Locatie: de gele pomp, tegenover Nieuwe Leeuwarderweg 16
Meer informatie en aanmelden:  / 06 - 13 21 42 03

Uit verschillende studies blijkt dat dankbare mensen gelukkiger zijn. Dus hoe mooi zou het zijn als kinderen opgroeien tot dankbare mensen. Maar hoe dan, behalve het “En wat zeg je dan?!” 

Bezoekers van de open dag van Samen Noord zijn van harte welkom om de bijeenkomst van de IJgensinnige Bende mee te maken. Er is voor elk wat wils: liedjes, verhaal, inspiratie en creatieve expressie. 

--------

Bekijk hieronder een audio- en beeldverslag van onze eerste bijeenkomst op 8 april 2018. Thema: Verwondering. Het verslag is gemaakt door Pieter Tinbergen. 

Op 17 juni ging de IJgensinnige Bende over 'ruimte voor je dromen'.  Weet jij nog wat je dromen waren? Zijn ze nog ergens te vinden tussen het vullen van broodtrommels, beantwoorden van mailtjes en de volgende deadline en het ophangen van de was. Welke dromen geef je je kinderen mee en is er genoeg ruimte voor hun eigen dromen? 

Waarom doen we dit? 

Rond waarden georganiseerde gemeenschappen zijn schaars geworden. Gemeenschappen die er wel zijn, zijn veelal rond een levensbeschouwelijke of politieke voorkeur georganiseerd en worden als onvoldoende open ervaren. Vaak zijn ze ook sterk vergrijsd. De (al overvraagde) scholen vullen het vacuüm maar ten dele.

Er is behoefte aan nieuw verband, om te bezinnen op eigen en gedeelde waarden en het doorgeven ervan aan kinderen. Juist nu is dat extra belangrijk, in een tijd van complexe maatschappelijke uitdagingen, zowel wereldwijd (klimaatveranderingen, vluchtelingen, culture clash) als dichter bij huis, in Amsterdam Noord (verschil tussen arm en rijk, verschillende culturen en religies). Deze uitdagingen vragen om een volgende generatie die keuzes maakt vanuit waarden.

Voor wie? 

Voor (groot/pleeg/stief/oppas)ouders en kinderen (+/- 4 tot 10 jaar en hun broertjes en zusjes)

Wat gaan we doen? 

De IJgensinnige Bende is voor ouders en kinderen samen bedoeld en worden georganiseerd door ouders in samenwerking met kunstenaars, verhalenvertellers en muzikanten. Een bijeenkomst (altijd rond een bepaalde waarde) ziet er ongeveer als volgt uit: 

- Liedje(s) over het thema
- Speelse kennismaking
- Verhaal
- Gesprek tussen ouders en kinderen
- Iets (creatiefs) doen
- Afsluiting