Zinnig Leven voor beginners - Inspiratie uit het klooster

Heb jij ook vaak het gevoel dat de tijd door je vingers glipt? Verlang je naar gevulde dagen zonder stress? Ben je benieuwd wat we van monniken kunnen leren over rust, aandacht en regelmaat?

Wegens succes herhalen we de cursus over Benedictijnse spiritualiteit in boekhandel Over het Water. We lezen samen Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven van Wil Derkse. Dit boek laat zien dat de kloosterregel van de Benedictijnen nog altijd actueel is en ons ook buiten de kloostermuren kan helpen om aandachtig te leven. De Benedictijner monniken zien het leven als één grote oefening, waarin we altijd beginners blijven. Maar om niet in iedere beginnersfout te trappen, houden zij zich vast aan eeuwenoude leefregels. Maak kennis met begrippen als 'conversio morum' (elke dag een kleine verbetering), 'stabilitas' (trouw zijn aan je plek), 'luisteren met aandacht' en 'gehoorzaamheid'. En ontdek door welke kloosterprincipes je je thuis op de bank kunt laten inspireren. 

De cursus omvat 5 woensdagavonden, waarin we telkens een hoofdstuk uit het boek van Wil Derkse bespreken. Daarnaast oefenen we met aandacht en stilte, laten we ons inspireren door filmpjes en verhalen over Benedictus en zijn navolgingen en doen we enkele praktische oefeningen om de leefregel toe te passen op ons eigen leven. In overleg met de groep kan de cursus worden gevolgd door een bezoek aan een klooster. 
Als je nog twijfelt over deelname, kun je de eerste avond vrijblijvend deelnemen. 

Data: woensdag 8 feb, 1 mrt, 15 mrt, 29 mrt, 12 april 2016 van 20:00 tot 22:00
Locatie: Boekhandel Over het Water, Van der Pekstraat 59.
Kosten: bijdrage voor Zinnig Noord naar keuze €35 / €50 / €75 .
Meer informatie en aanmelden, 06 – 13 21 42 03

Deelnemers over de vorige editie van deze cursus: 'Er zijn veel aspecten van de cursus waar ik iets aan heb gehad, op een andere manier dan ik had verwacht’. ‘Het meditatieve moment aan het begin vond ik fijn’. ‘De cursus was voor mij een oase, het gaf me energie, me-time’. ‘De uitwisseling met elkaar was leuk. Dat we het uiteindelijk zelf ontdekten, na de aanzet van de cursusleiders.’

Programma:

We bespreken samen het boek van Wil Derkse – Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven. Het is de bedoeling dat het aangegeven hoofdstuk van tevoren gelezen wordt. De data met de verdeling van het boek:
8 februari 2017 - Inleiding en hoofdstuk 1
“Een eerste kennismaking met de Benedictijnse spiritualiteit” 
1 maart 2017– Hoofdstuk  2.1 en 2.2
“Grondpatronen van Benedictijnse spiritualiteit – en eerste vertaling naar niet-monastieke contexten” “De Benedictijnse levensregel: aandachtig luisteren om tot resultaat te komen” en “De benedictijnse geloften: op groei en bevrijding gericht”
15 maart 2017 - Hoofdstuk 2.3
“Enkele specifiekere invullingen van de benedictijnse kunst van het luisteren”.
29 maart 2017 – Hoofdstuk 3
“Benedictijns leiderschap: mensen stimuleren tot groei”
12 april 2017 Hoofdstuk 4
“Benedictijns tijdmanagement: een gevulde agenda, maar nooit druk” (inclusief oefening voor je eigen dagorde)

Opzet van een avond:
•    Oefenen met aandacht door middel van stilte, luisteren naar muziek en mediteren over een korte tekst
•    Benedictijnse inspiratie d.m.v. film, uitleg, verhalen
•    Bespreken van het aangegeven hoofdstuk in groepjes
•    Individuele verwerkingsopdracht
•    Plenaire afronding