VERLOREN VISIOENEN LAB

Kunst en religie over een Nieuwe Wereld

“Het ontdekken van een nieuwe wereld is geen zoektocht naar nieuwe plekken, maar naar nieuwe ogen.”

Lopen over water, hoe doe je dat? Onze gast, internet-priester Nikolaas Sintobin laat het je 19 juni ervaren in een zintuigelijke meditatie uit de oude traditie van Ignatius. In de laatste editie van het Verloren Visioenen Lab onderzoeken we het verhaal van Jezus die over het water liep en Petrus die kopje onder ging.

De Jezuïeten richten zich sterk op persoonlijke beleving van verhalen. Dus niet discussiëren over wat wel en niet kan, maar je eigen betekenis vinden. We blijven echter niet in het individuele hangen. Onder leiding van aanstormend theatermaker Elke Schouten vertalen we onze eigen belevenis en boodschap naar… een commercial! Met minimale middelen, veel humor en gevoel jouw verhaal vertellen.

Zondag 19 juni 2016, 14:00 - 17:00
A-Lab (Overhoeksplein 2) #inalab
Kosten € 10,- / € 7,- (minima, studenten, stadspas)

Routebeschrijving naar A-LabRoutebeschrijving naar A-Lab: loop vanaf de pont niet richting Eye, maar achter de Tolhuistuin langs. De weg is opgebroken, maar je kunt wel bij het A-Lab komen! Met de auto: parkeren bij Eye en vanaf daar de bordjes volgen, of navigeren naar Tolhuisweg 5.

Reserveer je ticket >

 

Het verloren Visioenen Lab
Wat hebben oude verhalen ons nog te vertellen? In het Verloren Visioenen Lab nemen kunstenaars en geestelijken je mee in een open onderzoek naar klassieke Bijbelverhalen. Zullen zij elkaar ergens in het midden ontmoeten, of botsen kunst en religie als het erop aan komt?

Na een prachtig verdiepende en speelse aftrap door dominee Annemarie van Wijngaarden en een theatermaker Kees van der Zwaard over het scheppingsverhaal (20 maart), namen rabbijn Tamarah Benima en kunstenaar Pavèl van Houten het publiek op 1 mei mee in het verhaal van Mozes en het brandende braamstruikje. Wat blijkt? In iets alledaags of gewoons, ligt juist vaak iets heel bijzonders besloten. 29 mei onderzocht dichter Tjitske Jansen en huis-theoloog wat het koninkrijk van God is en hoe je er binnen zou kunnen komen. Door weer kind te worden, was het antwoord. Door met altijd weer nieuwe ogen onze wereld te bekijken.

In ons Lab wordt je in een interactief programma als deelnemer telkens uitgedaagd om je eigen verbeelding te laten spreken en het verhaal zo nieuw leven in te blazen. Kun je met eigen ogen deel worden van het visioen? Of het verhaal waar of waardevol is, blijkt pas als jijzelf de werkelijkheid door deze nieuwe (oude) bril bekijkt.

Jonatan Bartling: “Wat kunst en religie eigenlijk beide proberen te doen is een ander perspectief op het leven te onderzoeken, een visioen te creëren. Maar zo een verhaal of visie wordt pas overtuigend als je je erin onderdompelt, als je je ongeloof even opschort. Daar gaat het Verloren Visioenen Lab: samen met deelnemers onderzoeken we of zo een visioen een bubbel kan creëren, waarin al dat moois voor even waar kan zijn? En helpt dat ons verder, of prikken we er toch snel doorheen?”

Verloren Visioenen 4x3 4

Tags: amsterdam noord, zingeving, verloren visioenen, bijbelverhalen, kunst, A-Lab