Stiltewandelingen in en om Amsterdam Noord

Stiltewandelingen in Amsterdam Noordherfstwandeling groot
 Heb je behoefte aan stilte en inspiratie? Even in beweging komen op de zondagmiddag? En ook nog leuke mensen ontmoeten? Elke maand verkennen we bij de stiltewandelingen van Zinnig Noord de mooiste plekjes van Amsterdam Noord en omgeving. We oefenen met meditatief wandelen, kauwen op een inspirerende gedachte en openen ons voor de ontmoeting met de ander (als je liever de hele wandeling in stilte wilt lopen, dan mag dat ook). Inspiratie vinden we in de natuur en in verschillende spirituele tradities. We lopen 5-7 kilometer met een pauze. Aan het eind eten we samen iets. Een frisse start van de week!

De volgende datum:

 

Stiltewandeling 31 maart: Bewandel je unieke pad

Wat is jouw meest authentieke eigenschap? Durf je die altijd te laten zien? En kun je ook de bijbehorende zwakke kanten accepteren? Bij de stiltewandeling van 31 maart gaan we op zoek naar onze authenticiteit. We laten ons inspireren door de natuur, door elkaar en door Brené Browns 'de moed van imperfectie'. Kiezen voor authenticiteit, juist als het moeite kost, zet de deur open naar vreugde, geluk en dankbaarheid, aldus Brown. Dus deze wandeling is een frisse aanmoediging om je eigen, unieke pad te gaan. 
Datum: 31 maart 2019
Tijd: 15:00 tot 17:30
Locatie: na opgave (omgeving Amsterdam Noord)
Aanmelden:  / 06 - 13 21 42 03
Kosten: vrijwillige bijdrage 5-10 euro

Volgende data: 
zondag 26 mei 2019 

 ---

 Eerdere stiltewandelingen...

3 januari 2016 14:00 - Goede voornemens? --> we hebben met 18 mensen een inspirerende wandeling langs het kanaal gemaakt van ruim 5 kilometer. Het was droog; er was zelfs blauwe lucht. We hebben nagedacht over loslaten en een nieuw begin maken en uitgewisseld over onze dromen voor het nieuwe jaar: waarin willen we tot bloei komen? Welke bronnen hebben we daarvoor nodig? Aan het eind hebben we nog wat gedronken in Cafe De Pont. Verschillende deelnemers hebben zich meteen aangemeld voor de volgende stiltewandeling. 

7 februari 2016 14:00 - Meditatief wandelen  in samenwerking met Rob Boersma. Thema: rust en onrust. 25 deelnemers, die onderweg van Schellingwoude naar Durgerdam mooie foto's hebben gemaakt over hun beeld van rust. 

6 maart 2016 14:00 - Stilte ervaren Een prachtige (en ook enigszins regenachtige) wandeling door Nieuwendam met 15 mensen, start en eind bij de Nieuwendammerkerk. 

3 april 2016 - Overgave in samenwerking met Mathilde de Vriese van Zenatelier de Zamenhof. Het thema is 'water / overgave' met teksten uit de Boeddhistische en christelijke traditie. Het was een mooie wandeling op één van de eerste lentedagen, van het Vliegenbos naar het Schellingwouderpark. "Het ontvouwt zich als een bloem, zo'n stiltewandeling" "Het was voor mij bijzonder genezend om de samenwerking tussen christendom en buddhisme te zien" aldus enkele deelnemers.

8 mei 2016 - Inspiratie met dominee Annemarie van Wijngaarden. Hoogtepunt was het bezoek aan de boerderij met kuikentjes en lammetjes. Het thema was inspiratie: wie of wat heeft jou geinspireerd? Hoewel dat best lastig was om te bedenken, ging toch iedereen geinspireerd naar huis.

 5 juni 2016 - Dromen 7,5 kilometer in Tuindorp Oostzaan over oude dijken, nieuwe parken en naar NoordOogst-in-opbouw met een pauze bij restaurant STROOP. 

25 september 2016 - Onvolmaaktheid Een rondje langs het IJ vanaf Eye naar het stenen hoofd en via de NDSM weer terug. De stiltewandeling werd opgeluisterd door een live gezongen lied van Ramses Shaffy over de onvolmaaktheid van het bestaan. 'Ik betaal met vrede'. De onvolmaaktheid van de stad deed de rest. 

23 oktober 2016 - Loslaten Een wandeling door Nieuwendam, het Vliegenbos en het Noorderpark. Het thema was 'loslaten' en we lieten ons hiervoor inspireren door Franciscus van Assisi. Het was prachtig weer en een mooie groep van 18 mensen, alles bij elkaar een bijzondere wandeling. 

27 november 2016 - Hoop Een wandeling door Tuindorp Oostzaan over oude dijken op een zachte dag in een koude week. Door de eigenaresse van lokaal Spaanders komen we erachter dat er een ruine van een amfitheater vlakbij het perenpad staat. We luisteren en zingen muziek van Taizé en nemen een waxinelichtje mee als symbool van hoop. 

 19 maart 2017 - Uithouden met Mathilde de Vriese van meditatiecentrum De Zamenhof. Arjette zong een oud Joods lied (een psalm) in een modern jasje: How long... Mathilde nam ons op vaardige wijze mee in het beleven de geluiden, gevoelens op de huid... en vervolgens stopten we een steentje in onze schoen. Hoe voelt het als je je verzet tegen het steentje? Hoe voelt het als je het accepteert? We liepen naar het Schellingwouderpark met het verrassende uitzicht over het IJ en ontdekten mooie overeenkomsten tussen een boeddhistische tekst van Pema Chodron en de psalm. 'Als je vertrouwde kaders plotseling wegvallen is dat vaak het moment waarop je een glimp te zien krijgt van de diepere lagen in jezelf ... De rauwe en kwetsbare energie van dat moment uitzitten'.

16 april 2017 - Nieuw leven. Het vliegenbos was getooid in ontluikend fris-groen, zittend op boomstammen luisterden we naar een verhaal van Jonatan over de reis van een graankorrel en daarna deelden we brood met elkaar. We dachten na over 'wat wil er ontkiemen in ons leven' en plantten een bol om de intentie te blijven herinneren: Liefdevoller leven... Teleurstellingen voorbij komen zodat mijn creativiteit weer gaat stromen... Niet steeds denken dat ik alles alleen moet doen en dat het perfect moet zijn... Ontdekken welke kiem er in me schuilt... In contact zijn met het licht dat in me is... Voor deze bol dat hij mag groeien en bloeien... Het is goed zo.

 14 mei 2017 - Groeien Een plant heeft voeding en zonlicht nodig. De wandeling begon in het Durgerdammerkerkje met een bewegingsoefening op muziek die dat principe uitbeeldde. Daarna wandelden we over de Durgerdammerdijk naar een prachtig natuurgebiedje, waar we mediteerden op een voorwerp uit de natuur. De kwakende kikkers boden inspiratie: ik wil net zo krachtig en ontspannen zijn als de achterpoten van een kikker. Toen barstte er ineens een enorme bui los met windstoten, en we haastten ons naar het pauze-adres, waar ons een gedicht van Huub Oosterhuis wachtte om over na te denken. De terugweg naar de Durgerdammerkerk spraken we na over onze ervaringen en de wandeling werd afgesloten met zelfgemaakte soep en brood met streekgebonden wildbeleg. Maar liefst 27 mensen deden mee aan deze wandeling.

11 juni 2017 - Tot bloei komen Een liedje, een lintjesboom en linzensoep, het was weer bijzondere wandeling in Tuindorp Oostzaan.

16 juli 2017 - Pelgrimeren Een extra zomerse stiltewandeling in de prachtige omgeving van het Twiske. We sloten af met een heerlijke picknick, waarvoor iedereen iets had meegenomen. Onder een boom, want het regende een beetje, dat wel...

22 oktober 2017 - creatie
Wat gebeurt er als we met een kunstenaarsblik door Noord gaan lopen? Als we letten op de lichtval, de kleuren, de compositie? Zal onze eigen creativiteit gaan stromen? Een begeleide wandeling met Mathilde de Vriese van Zenatelier de Zamenhof. We liepen met het scheppingsverhaal uit Genesis 1 en letten op het licht, het water, boven en onder, de vogels, etc. We verzamelden herfstige dingen uit het bos en maakten daar gezamenlijk een mobile van. 

26 november 2017 - vergankelijkheid 
Herfst, de bladeren vallen en confronteren ons met de vergankelijkheid. Kunnen we omgaan met onze eigen kwetsbaarheid? Wat kan de natuur ons leren? Een begeleide wandeling met meditatieleider Rob Boersma, We lieten ons inspireren door Prediker (Er is een tijd om...) en schreven onze eigen Predikertekst. 

7 januari 2018 korte stiltewandeling en meditatief schilderen
Waar kijk jij naar uit voor het nieuwe jaar? Op 7 januari 2018 haalden we onze dromen naar boven met een korte stiltewandeling in combinatie met meditatief schilderen. Een fascinerende ervaring!

6 mei 2018 - vrijheid 

We lopen van Nieuwendam naar een bijzondere plek aan het IJ. Het thema is vrijheid. Wat betekent het om een werkelijk vrij mens te zijn? Waardoor laat je je belemmeren? Een prachtig moment was een mediatie op de natuur (vogels, water, weiland, lucht) in het Schellingwouderpark aan het IJ. 

24 juni 2018 Pelgrimeren bij Durgerdam 

Gaat het om de weg of om het doel? Pelgrimeren verandert de mens door het onderweg zijn en aankomen, door te genieten en te doorstaan, door ​te ​helpen en ​te ​delen, door na te denken en te relativeren. Meditatiebegeleider Rob Boersma nam ons mee op een innerlijke pelgrimage naar ons hart. We bekijken onze levensweg als spirituele reis. Welke invloeden waren er? Welke lessen, wat heeft nu betekenis voor je? Decor was de pittoreske omgeving van Durgerdam. 

23 oktober 2018 Schoonheid in imperfectie, Vliegenbos

Daar staan we dan, in het herfstbos. Gele en rode bladeren op donkere aarde. Thema: schoonheid en imperfectie. 'Richt je eerst op het lelijke, het verval, de afbraak', zegt meditatieleider Mathilde de Vriese. Ik kijk naar het wc papier dat op de grond ligt. Ik pak een geel-met-groen blaadje en zie gaten, scheuren, rimpels. 'Ga nu naar binnen in jezelf', zegt Mathilde, 'en voel je kwetsbaarheid, het verval, je fouten. Geef het maar toe!' Moeiteloos voel ik al mijn gebreken. 'En nu', zegt ze, 'kijk naar precies dezelfde plek in het bos. Richt je op de schoonheid, de kleur'. Ik pak mijn herfstblaadje en ontdek dat het leuk is om door de gaten heen te kijken, naar al die mooie mensen van de stiltewandeling. 'En ga nu binnen in jezelf. Voel je kracht, je talent, je energie'. En ook dat voel ik! Wat ik hiervan leer... om meer het geheel te zien, bij mezelf en bij anderen. In plaats van je blind te staren op tekortkomingen. Het is er steeds allebei tegelijkertijd. Het verval en de glans, de beperking en de kracht. De imperfectie en de schoonheid.

Tags: zinnig noord, amsterdam noord, wandelen, stiltewandeling, meditatie