Zinnig Eten: Valentijn & de ander

Liefde is … Rozengeur en maneschijn. Romantisch… zucht… Hoewel de liefde soms blindis, zijn wij dat niet. Wij weten dat liefde vaak niet over rozen gaat. Liefde is werken. Liefde is geven. Liefde is denken aan de ander. Toch? En wie is die ander? Praat met je mond vol bij Zinnig Eten.

14 februari vieren we op eigenzinnige wijze Valentijnsdag. Food Artist Ana Karina uit Venezuela schotelt ons drie hemelse gangen* voor.  Bayla Moon zingt een paar van de mooiste jazzy liefdesliedjes. Herman de Boer begeleidt haar op de vleugel en speelt eigen werk. En tussendoor: drie kleine Oefeningen in de Liefde, door drie leden van ons team.

Zinnig Eten is een oefening in eten, delen en rituelen. Het is ook een plek waar zinnige noorderlingen elkaar ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn.

Datum: 14 februari 2019
Tijd: 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 voor 3 gangen (€ 10 voor minima)
Aanmelden (verplicht ivm eten): | 06 48 51 9000

* Het eten is vegetarisch. Veganistisch op verzoek.

Beeld: Thabo Hollander

13/03: ZIN! & de Kunst van Vriendschap

We hebben meer ‘friends’ dan ooit, maar echte vriendschap is een heel ander verhaal. Hoe kun je een goede vriend(in) zijn? En hoe kun je jezelf blijven? Kun je vriendschappen verbeteren zonder in onmogelijke ideaalbeelden te vervallen?

Deel 2 van de serie ZIN! & de Kunst van de Liefde, in de Tolhuistuin, werpt nieuw licht op de vriendschap. Als als oude Griekse filosofen zoeken we naar wijsheid, maar ook naar praktische handvatten. Want hoe voer je nou eigenlijk een goed gesprek met een vriend van voetbal?

Relatietherapeut en familie-opstelling deskundige Elly te Brake helpt het geheim van goede vriendschap ontrafelen. Daarbij leren we van liefdesrelaties – en van familie. Verder: live muziek, ervaringsverhalen van ‘gewone Amsterdammers’ en uitwisseling van eigen wijsheid.

Datum en tijd: 13 maart 2019. Tuinhuis open: 19:30. Start programma: 20:00
Locatie: Tuinhuis van Tolhuistuin (niet hoofdgebouw). Ingang: tolhuisweg 3
Reserveer je plekje (€10,-):

***
Meer ZIN!
8 mei: ZIN! & de Kunst van Beminnen
3 juli: ZIN! & de Kunst van universele liefde
Hou het facebook.com/zinnignoord in de gaten, of schrijf je in voor onze maandelijkse update

***

ZIN! is een tweemaandelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving, met Zinnig Noord in de Tolhuistuin. We keren oude tradities uit het westen en oosten binnenstebuiten, op zoek naar wijsheid voor onze hedendaagse levensvragen en dagelijkse dilemma’s. Want het leven vandaag de dag is niet alleen vurrukkulluk, maar ook verwarrend…

Liefde en relaties, werk en toekomst, tijd en geld; hoe maak je keuzes, wat geeft je richting? In onze post-religieuze samenleving hebben we alle vrijheid, maar we blijven zitten met de grote vragen. Wat weten filosofen over facebook, wat kan het christendom ons leren over de liefde en kan Boeddha je aan de juiste baan helpen? Na ZIN! kun je weer twee maanden vooruit.

(Is dat niet genoeg? Sluit je dan tussentijds aan bij onze meedenk-groep, voor een goed gesprek en een creatieve sessie. Mail  

 

ZIN! & de Kunst van de Liefde

‘To love oneself is the beginning of a life-long romance.’ – Oscar Wilde

Kun je vrienden zijn met jezelf? Is het mogelijk jezelf te accepteren -zelfs lief te hebben- zoals je dat bij een ander kunt? In 2019 staat ZIN! in het teken van de liefde: erotisch, vriendschappelijk, misschien zelfs goddelijk. We beginnen 16 januari in de Tolhuistuin met de moeilijkste vorm van liefde: die voor je zelf.

Moet je jezelf liefhebben voordat je anderen kunt liefhebben? Is zelfliefde niet egoïstisch of ijdel? Of onhaalbaar? Op zoek naar praktische wijsheid duiken we deze keer in de oosterse tradities. Met mindfulness trainer Chris Grijns heben we het over compassie naar jezelf. Lotte Ritzer van Yogaschool Noord vraagt zich af wat het ‘Zelf’ eigenlijk is. Beide nemen je mee in een concrete oefening. Twee Zinnig Noorderlingen vertellen hun ervaringsverhaal over zelfliefde en zelfhaat. 

Locatie: Tuinhuis van Tolhuistuin (niet hoofdgebouw). Ingang: tolhuisweg 3
Datum en tijd: 16 januari 2019 Tuin open: 19:30. Start programma: 20:00
Reserveer je plekje (€10,-):

ZIN! is een zeswekelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving, door Zinnig Noord. We keren oude tradities uit het westen en oosten binnenstebuiten, op zoek naar wijsheid voor onze hedendaagse levensvragen en dagelijkse dilemma’s. In 2019 staan ZIN! in het teken van de liefde. Want als in onze post-moderne, post-religieuze tijd een ding overeind blijft staan, dan is het de liefde wel.

Meer ZIN!
Deel 2: 13 maart. Deel 3: 8 mei. Deel 4: 3 juli 2019.
Hou het terugkerende facebook event in de gaten, of schrijf je in voor onze maandelijkse update

Wat geeft ZIN!?
Het leven is vurrukkulluk! En verwarrend… Liefde en relaties, werk en toekomst, tijd en geld; hoe maak je keuzes, wat geeft je richting? In onze post-religieuze samenleving hebben we alle vrijheid, maar we blijven zitten met de grote vragen, waar vinden we houvast? In ZIN! keren we oude tradities uit het westen en oosten binnenste buiten. Wat weten filosofen over facebook, wat kan het christendom ons leren over de liefde en kan Boeddha je aan een baan helpen? Na ZIN! kun je weer twee maanden vooruit.
(Lukt dat niet? Sluit je dan tussentijds aan bij onze meedenk-groep, voor een goed gesprek en een creatieve sessie)

Zinnig Eten: Winterwonder

Wie gelooft er nog in wonderen? En toch... als je je verbeelding een beetje gebruikt... Bij Zinnig Eten vieren we er een: de langste nacht en de terugkomst van het licht. Een hartverwarmende avond, donderdag 20 dec.

Tussen drie hemelse gangen door, nemen we een moment om op het jaar te reflecteren. Het kantelmoment beleven we met een bijzonder lichtritueel, begeleid door de engelenstem van Femke en de virtuose Kristjan Martinsson op de vleugel. Eet, praat, lach, zwijg, geniet en verwonder.

 Zinnig Eten is een oefening in eten, delen en rituelen. Het is ook een plek waar zinnige noorderlingen elkaar ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn.

Datum: 20 december 2018
Tijd: 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 voor 3 gangen (€ 10 voor minima)
Aanmelden (verplicht ivm eten): | 06 48 51 9000

Beeld: Thabo Hollander

ZIN! | FOMO | 28 november Tolhuistuin

Heb je regelmatig het gevoel dat het ergens anders vast leuker is? Dat je de beste feestjes misloopt, en waarschijnlijk ook de mooiste boeken en series en reizen en …? Dan heb je FOMO, de nieuwste ziekte van de moderne wereld. ‘Fear of Missing Out’ begon in de party scene van New York, maar gaat verder; want wat als jouw leven niet het juiste feestje is? You’re missing out!

In deze editie van ZIN! duikt stand-up theoloog Tim Vreugdehil in het verhaal van de verloren zoon, om te ontdekken hoe diep FOMO eigenlijk wortelt. En wat denkt boeddha van FOMO? Meditatieleraar Thabo Hollander heeft weer een (ont)spannende oefening. Rebecca Wise, celliste bij Ragazze Quartet en Rick Stotijn, internationaal befaamd op de double bass laten je de hektiek en het gemis voelen, maar ook het thuiskomen.

Zo oefenen we de ‘kunst van het op de juiste plek zijn’, zodat jij straks glimlachend aan alle posters in de stad voorbij fietst en niet langer jaloers raakt op je facebook vrienden (frenemy’s).

LET OP!
Locatie: Tuinhuis van Tolhuistuin (niet hoofdgebouw). Ingang: tolhuisweg 3
Datum en tijd: 28 november 2018. Tuin open: 19:30. Start programma: 20:00
Reserveer je plekje (€10,-):

***

ZIN! is een zeswekelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving. We keren oude tradities uit het westen en oosten binnenstebuiten, op zoek naar wijsheid voor onze hedendaagse levensvragen en dagelijkse dilemma’s.

 ***

Wat geeft ZIN!?

Het leven is vurrukkulluk! En verwarrend… Liefde en relaties, werk en toekomst, tijd en geld; hoe maak je keuzes, wat geeft je richting? In onze post-religieuze samenleving hebben we alle vrijheid, maar we blijven zitten met de grote vragen, waar vinden we houvast?
In ZIN! keren we oude tradities uit het westen en oosten binnenste buiten. Wat weten filosofen over facebook, wat kan het christendom ons leren over de liefde en kan Boeddha je aan een baan helpen? Na ZIN! kun je weer zes weken vooruit.

ZInnig Eten: Lichter Leven

Hoe breng jij lucht en licht in je volle leven - en hoe hou je het vast? Wat is nou ‘het goede leven’ en hoe kun je daar het beste van genieten? Praat met je mond vol, bij Zinnig Eten.

In een licht-zinnig programma rond 3 hemelse gangen gaan we op zoek gewoon geluk en aandacht voor het alledaagse leven.

Zinnig Eten is een oefening in eten, delen en rituelen. Het is ook een plek waar zinnige noorderlingen elkaar ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn.

* Nu onze food artist Silvia naar Brazilië vertrokken is (waar ze spontaan een hostel is begonnen), komt Zohir zijn goddelijke gerechten voor ons bereiden. Zohir is deel van We Are Here, een groep vluchtelingen in het ‘asielgat’, die recent ook in Noord is neergestreken.

Datum: 3 oktober 2018
Tijd: 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 voor 3 gangen (€ 10 voor minima)
Aanmelden (verplicht ivm eten): | 06 48 51 9000

 

Beeld: Thabo Hollander