Stiltewandelingen in en om Amsterdam Noord

Stiltewandelingen in Amsterdam Noord
 Heb je behoefte aan stilte en inspiratie? Even in beweging komen op de zondagmiddag? En ook nog leuke mensen ontmoeten? Elke maand verkennen we bij de stiltewandelingen van Zinnig Noord de mooiste plekjes van Amsterdam Noord en omgeving. We oefenen met meditatief wandelen, kauwen op een inspirerende gedachte en openen ons voor de ontmoeting met de ander (als je liever de hele wandeling in stilte wilt lopen, dan mag dat ook). Inspiratie vinden we in de natuur en in verschillende spirituele tradities. We lopen 5-7 kilometer met een pauze. Aan het eind is er een drankje of een kopje soep. Een frisse start van de week!

 

Data 2017:

16 juli een extra zomerse stiltewandeling in het Twiske! Het thema is pelgrimeren. Toepasselijk voor de naderende vakantie, maar eigenlijk voor het hele leven. We lopen zoals altijd een deel in stilte, met meditatieoefeningen, en we laten ons inspireren door een gedicht en door elkaar. Het lijkt me leuk om na afloop samen te picknicken. Zou je, als je meegaat, iets lekkers willen meenemen om te delen met elkaar? Ook graag zelf een flesje water meenemen. 
Verzamelen: om 13:45 bij de parkeerplaats polderweg in het Twiske (graag even bellen als je vertraagd bent). Bereikbaar met bus 125 halte Den Ilp 93. 
Vertrek: 14:00 vanaf parkeerplaats polderweg in het Twiske. Einde ongeveer 17:30. 
Aanmelden: / 06 - 13 21 42 03
Kosten: vrijwillige bijdrage

 ---

 Eerdere stiltewandelingen...

3 januari 2016 14:00 - Goede voornemens? --> we hebben met 18 mensen een inspirerende wandeling langs het kanaal gemaakt van ruim 5 kilometer. Het was droog; er was zelfs blauwe lucht. We hebben nagedacht over loslaten en een nieuw begin maken en uitgewisseld over onze dromen voor het nieuwe jaar: waarin willen we tot bloei komen? Welke bronnen hebben we daarvoor nodig? Aan het eind hebben we nog wat gedronken in Cafe De Pont. Verschillende deelnemers hebben zich meteen aangemeld voor de volgende stiltewandeling. 
7 februari 2016 14:00 - Meditatief wandelen  in samenwerking met Rob Boersma. Thema: rust en onrust. 25 deelnemers, die onderweg van Schellingwoude naar Durgerdam mooie foto's hebben gemaakt over hun beeld van rust. 
6 maart 2016 14:00 - Stilte ervaren
Een prachtige (en ook enigszins regenachtige) wandeling door Nieuwendam met 15 mensen, start en eind bij de Nieuwendammerkerk. 

3 april 2016 14:00 IJ-oevers en Nieuwendam .  In samenwerking met Mathilde de Vriese van Zenatelier de Zamenhof. Startlocatie: Zamenhofstraat 140 / unit 106. Het thema is 'water / overgave' met teksten uit de Boeddhistische en christelijke traditie. Het was een mooie wandeling op één van de eerste lentedagen, van het Vliegenbos naar het Schellingwouderpark. "Het ontvouwt zich als een bloem, zo'n stiltewandeling" "Het was voor mij bijzonder genezend om de samenwerking tussen christendom en buddhisme te zien" aldus enkele deelnemers.

8 mei 2016 14:00 Buiksloot en polder "de Zuid"  met dominee Annemarie van Wijngaarden. Start- en eindpunt: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c.  Het was een hele wandeling, 7,5 kilometer met warm weer. Gelukkig hadden we maar liefst twee pauzes. Hoogtepunt was het bezoek aan de boerderij met kuikentjes en lammetjes. Het thema was inspiratie: wie of wat heeft jou geinspireerd? Hoewel dat best lastig was om te bedenken, ging toch iedereen geinspireerd naar huis, was mijn indruk. :-)

 5 juni 2016: Tuindorp Oostzaan en omgeving. We wandelen 7,5 kilometer in Tuindorp Oostzaan over oude dijken, nieuwe parken en naar NoordOogst-in-opbouw. Het eerste deel lopen we in stilte, aan het eind is er ruimte voor uitwisseling. Het thema is: dromen. We pauzeren bij restaurant STROOP en aan het eind is er een broodje en soep. Wat wil je nog meer? We verzamelen bij de Bethelkerk, Plejadenplein 44, bereikbaar met bus 35 van het centraal station, bus 37 vanaf Amstel station.

25 september 2016 Een rondje langs het IJ vanaf Eye naar het stenen hoofd en via de NDSM weer terug. De stiltewandeling werd opgeluisterd door een live gezongen lied van Ramses Shaffy over de onvolmaaktheid van het bestaan. 'Ik betaal met vrede'. De onvolmaaktheid van de stad deed de rest. 

23 oktober 2016 Een wandeling door Nieuwendam, het Vliegenbos en het Noorderpark. Het thema was 'loslaten' en we lieten ons hiervoor inspireren door Franciscus van Assisi. Het was prachtig weer en een mooie groep van 18 mensen, alles bij elkaar een bijzondere wandeling. 

27 november 2016 Een wandeling door Tuindorp Oostzaan over oude dijken op een zachte dag in een koude week. Door de eigenaresse van lokaal Spaanders komen we erachter dat er een ruine van een amfitheater vlakbij het perenpad staat. Het thema is 'hoop'. We luisteren en zingen muziek van Taizé en nemen een waxinelichtje mee als symbool van hoop. 

 19 maart 2017 'uithouden' i.s.m. Mathilde de Vriese van meditatiecentrum De Zamenhof
We verzamelden in zen-meditatiecentrum De Zamenhof. Arjette zong een oud Joods lied (een psalm) in een modern jasje: How long... Mathilde nam ons op vaardige wijze mee in het beleven de geluiden, gevoelens op de huid... en vervolgens stopten we een steentje in onze schoen. Hoe voelt het als je je verzet tegen het steentje? Hoe voelt het als je het accepteert? We liepen naar het Schellingwouderpark met het verrassende uitzicht over het IJ en ontdekten mooie overeenkomsten tussen een boeddhistische tekst van Pema Chodron en de psalm. 'Als je vertrouwde kaders plotseling wegvallen is dat vaak het moment waarop je een glimp te zien krijgt van de diepere lagen in jezelf ... De rauwe en kwetsbare energie van dat moment uitzitten'.

16 april 2017 - Nieuw leven

Het vliegenbos was getooid in ontluikend fris-groen, zittend op boomstammen luisterden we naar een verhaal van Jonatan over de reis van een graankorrel en daarna deelden we brood met elkaar. We dachten na over 'wat wil er ontkiemen in ons leven' en plantten een bol om de intentie te blijven herinneren: Liefdevoller leven... Teleurstellingen voorbij komen zodat mijn creativiteit weer gaat stromen... Niet steeds denken dat ik alles alleen moet doen en dat het perfect moet zijn... Ontdekken welke kiem er in me schuilt... In contact zijn met het licht dat in me is... Voor deze bol dat hij mag groeien en bloeien... Het is goed zo.

 14 mei 2017 - groeien

Een plant heeft voeding en zonlicht nodig. De wandeling begon in het Durgerdammerkerkje met een bewegingsoefening op muziek die dat principe uitbeeldde. Daarna wandelden we over de Durgerdammerdijk naar een prachtig natuurgebiedje, waar we mediteerden op een voorwerp uit de natuur. De kwakende kikkers boden inspiratie: ik wil net zo krachtig en ontspannen zijn als de achterpoten van een kikker. Toen barstte er ineens een enorme bui los met windstoten, en we haastten ons naar het pauze-adres, waar ons een gedicht van Huub Oosterhuis wachtte om over na te denken. De terugweg naar de Durgerdammerkerk spraken we na over onze ervaringen en de wandeling werd afgesloten met zelfgemaakte soep en brood met streekgebonden wildbeleg. Maar liefst 27 mensen deden mee aan deze wandeling.

Zondag 11 juni 2017 - Tot bloei komen - Tuindorp Oostzaan

Een liedje, een lintjesboom en linzensoep, het was weer bijzondere wandeling.

Tags: zinnig noord, amsterdam noord, wandelen, stiltewandeling, meditatie