Zinnig Eten in Noord: 7 december

Kerst komt er weer aan. Aan eten geen gebrek, maar wie gelooft er eigenlijk nog in ‘vrééééde op aaaarde’, of in andere mooie visioenen? Praat met je mond vol, bij Zinnig Eten op 7 december.

Zinnig Eten is een experiment rond eten, delen en rituelen, met food artist Silvia van der Wal. Het is ook een plek waar zinnige noorderlingen elkaar kunnen ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn. 7 december gaan we weer aan tafel (met max. 24 personen).

Het goddelijke eten van food artist Silvia (Bakbrommer) brengt in ieder geval een stukje hemel naar onze aarde. En met een mooi lichtritueel en goed gezelschap waan je je misschien wel even in het paradijs. Doe je het daarvoor?

Datum: 7 december 2017
Tijd: 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 18 voor 3 gangen (€ 10 voor minima)
Aanmelden (verplicht): Jonatan Bartling |  | 06 48 51 9000

 

---
Zinnig Eten is gebaseerd op de ‘Tafel van Hoop’ een maaltijdconcept dat Jonatan Bartling bij Stek Den Haag ontwikkelt.
Jonatan schreef een column over de editie van 28 september. Die lees je hieronder in ca. 3 minuten.

 Een zoon komt thuis.

De maaltijd zelf vertelt het verhaal, de zintuigen luisteren. Bij het voorgerecht, een mooie groene soep, is er nog niets aan de hand. Geen reden om weg te gaan, we hebben het toch goed samen? Het hoofdgerecht laat zien dat dat een wensdroom is. Bruine stoof uit de pot, geen borden. Bruin papier op tafel, grote schalen vol groenten, gefrituurde schillen. Varkensvoer. Het licht gedoofd. We bevinden ons in de verlatenheid. Maar niet voor altijd, want met het nagerecht breekt het feest aan: zware chocolade-truffeltaart tegen wit tafellinnen, vijgen, knalgele Braziliaanse taartjes, een heerlijke dessertwijn.

De kenner had het misschien al door, dit is het beroemde verhaal van de Verloren Zoon. Dit najaar hebben we een nieuwe activiteit in het leven geroepen: Zinnig Eten. Bij Zinnig Eten experimenteren we met eten en delen en rituelen. Tussen alle losse activiteiten willen we aan een zinnige community in Noord bouwen. Dat doen we door de eettafel te heroveren als een plek van betekenis en echte ontmoeting. En het werkt nog ook!

Elke keer vormt een bronverhaal de rode draad van de avond, soms uit een oude bron, zoals de bijbel, soms zelfgeschreven. En met elke gang verdiept het verhaal zich. Gesteund door gespreksvragen gaan tafelgenoten al snel de diepte in. ‘Heb jij wel eens alles achter willen laten, een nieuw beginnen?’ ‘Ja dat heb ik gedaan, ik ging naar Amerika, maar ik bleek mezelf te hebben meegenomen.’ De personages uit het verhaal zitten eigenlijk allemaal aan Tafel, vaak met dubbelrollen: jongste zonen, oudste dochters, vaders en moeders.

Heel krachtig waren de ‘tableau vivants’, een speelse theater-vorm, waar je samen een scene uit een verhaal uitbeeld, zonder woorden. Pijnlijke scheidingen, ontroerende herenigingen, alternatieve verhaallijnen, het kwam allemaal langs en bracht van alles naar boven. Voor mij was het antwoord op de laatste vraag, bij het dessert, dan ook duidelijk. ‘Wat is voor jou thuiskomen?’ ‘Hier en nu, met jullie’. Mensen die je nauwelijks kent, maar in wie je je herkent, bij wie je je zomaar ineens gekend kunt voelen. Thuis is groter dan gedacht.

 

Zinnig Eten in Noord: 28 sept

De eettafel heroverd als plek van ontmoeting, verhalen en rituelen.

We vroegen ons af: verstaan we de kunst van het samen eten nog? Met aandacht voor goed eten én voor je tafelgenoten? Ja! 4 juli bij Zinnig Eten in ieder geval wel.

Voedselkunstenaar Silvia toverde van iets normaals iets bijzonders en zorgde voor ware smaaksensaties. Jonatan nam ons mee in een verhaal en leidde ons met een doordenk-vraag bij elke gang moeiteloos de diepte in. En we plantten een kiempje.

28 september gaan we weer aan tafel, met zalig eten van Silvia, een oud verhaal, een nieuw ritueel en bovenal goede gesprekken met oude en nieuwe bekenden. 

Datum: 28 september, 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 / € 7 minima - voor 3 gangen.
Aanmelden / vragen: Jonatan Bartling |  ;| 06 48 51 9000

(On)mogelijk gesprek over God in Noord

In samenwerking met Building Conversation houden we Het (on)mogelijke gesprek over God in Noord. In onze dagelijkse gesprekken en maatschappelijke discussies zijn geloof en spiritualiteit een gevoelig onderwerp, praten over God lijkt taboe. Is het gesprek over geloof wel mogelijk?

God. Waar hebben we het dan over? Is het een kosmische energie, of een persoonlijk wezen? Is God liefdevol of straffend? Of is God maar een woord, een idee? En wat voor consequenties heeft ons ‘Godsbeeld’ voor ons leven en ons samenleven?

We kunnen de verschillen overbruggen door te spreken vanuit persoonlijke ervaring. In het (on)mogelijke gesprek gebruiken we daarvoor een oude gespreksvorm van de Jezuïeten, waardoor je vanuit andere perspectieven naar het onderwerp kijkt en bewust wordt van nieuwe nuances.

Het eerste gesprek vindt plaats op 21 oktober van 14:00 tot 18:00 uur in Yogaschool Noord.
Het tweede gesprek op 18 november van 14:00 tot 18:00 uur in De Ark in Noord.
Deelname is gratis (je mag een vrijwillige bijdrage doen). Iedereen is welkom.
De gesprekken zijn los te bezoeken. 
Meld je aan via en praat mee!

* Building Conversation is een collectief van kunstenaars die allemaal op hun eigen manier gefascineerd zijn door het gesprek. Zij organiseren de komende vier jaar een gespreksmarathon door Amsterdam, geïnspireerd op gesprekstechnieken en -rituelen van over de hele wereld.

The Artist Way groep

666862968Laat de kunstenaar in jou ontwaken

Hoe kun je meer in contact komen met je creativiteit? Want iedereen is creatief, aldus Julia Cameron, de schrijver van het bekende boek The Artist’s Way. Zij ontwikkelde een programma om in 12 weken alle bezwaren overboord te gooien en je eigen scheppende kracht serieus te nemen. Meditatiecentrum De Zamenhof en Zinnig Noord starten in november een groep om samen dit boek te doorlopen. Beide organisaties werken op het raakvlak van kunst en spiritualiteit, geheel in lijn van Cameron. Mathilde de Vriese (Zamenhof): "Creativiteit is een poort om het goddelijke te ervaren. Het goddelijke ervaren is een poort naar creatie."

Wie weet heb je het boek wel in de kast staan, en wil je er eindelijk eens goed induiken. Of voel je gewoon dat je de grenzen van je creativiteit nog lang niet hebt bereikt. Maar hoe kom je ertoe om er werkelijk iets mee te doen? Het boek reikt je ogenschijnlijk eenvoudige handvatten aan, die toch voor grote veranderingen kunnen zorgen. Op de donderdagavonden van november komen de eerste 4 hoofdstukken van het boek aan bod. In het nieuwe jaar volgt de rest van het boek. Durf jij het aan om het proces in te duiken en je ervaringen te delen met anderen? Meld je dan aan bij

Begeleiding
De begeleiding is in handen van Mathilde de Vriese, zenboeddhist en beeldend kunstenaar en Arjette Kuipers, protestants pionier en liedjes-schrijver. Een bijzondere combinatie dus.

Voor wie
Voor iedereen die zijn/haar creativiteit in relatie tot spiritualiteit wil onderzoeken en ontwikkelen. Het doet er niet toe of je jezelf wel of geen kunstenaar vindt. Creatieve energie stroomt door ons allemaal. De één heeft daar een opleiding of werk van gemaakt, voor de ander is het een wereld om verder te ontdekken. Het is nooit te laat of te egoïstisch om aan je creativiteit te werken.

Wat we van je verwachten
Werken aan je creativiteit en meedoen met de groep houdt het volgende in:
- een half uur per dag reserveren voor een soort dagboek (de drie 'ochtendpagina's, waar je niets fout of goed in kunt doen) en schrijfopdrachten bij het hoofdstuk
- eens per week een 'artist date', een uitstapje met jezelf.
- het boek is verkrijgbaar in het Nederlands of het Engels bij de bibliotheek of bijvoorbeeld Boekhandel Over het Water

Wat we gaan doen
In de groep hebben we een korte meditatie en is het delen van de ervaring in viertallen het belangrijkst. Mathilde en Arjette zorgen voor een verdieping van het hoofdstuk en we doen een korte opdracht. Het gaat in de groep niet om het delen van creatief werk en zeker niet om het beoordelen ervan. We oefenen ons in een oprechte vreugde over de scheppende creativiteit van ons allemaal. In een veilige setting graven we de verborgen schatten van jouw creativiteit op. Iets waar jij de wereld mooier mee kunt maken!

Praktische info
Data: alle 5 de donderdagavonden in november 2017, dus 2, 9, 16, 23 en 30 november
Tijd: 20:00 tot 22:00
Locatie: De Zamenhof, Zamenhofstraat 108/unit 7
Begeleiding: Mathilde de Vriese (Zamenhof) en Arjette Kuipers (Zinnig Noord)
Kosten: 95 euro voor rijke en 45 euro voor arme kunstenaars (waarbij geldt dat iedereen kunstenaar is). Ben je een extra rijke kunstenaar? Betaal dan 150 euro en maak deelname voor een arme kunstenaar mogelijk. 
Aanmelden: / 06 13 21 42 03

PS Vanwege grote belangstelling start er mogelijk een tweede groep. Dus je kunt je ook als belangstellende aanmelden voor de wachtlijst.

Kloosterweekend 21-23 juli

Tot jezelf komen, de stilte induiken en het kloosterritme ervaren. In het eerste weekend van de zomervakantie, 21 tot 23 juli, gaan we de stap wagen: naar een echt klooster in Oosterhout. In de Onze lieve vrouw abdij wonen Benedictinessen, zusters die de leefregel van Benedictus navolgen. De zusters leven in een klimaat van stilte en zij verwachten dat ook van de gasten. De echte klooster-experience dus. 

In het programma is veel tijd voor jezelf. Daarnaast zijn er uiteraard de dagelijkse gebedsvieringen, gaan we wandelen in de omgeving en hebben we twee keer een gesprek met een zuster om al onze vragen te stellen.

Het is een sober klooster, waardoor de prijs relatief laag is: 65 / 95 / 125 euro voor het weekend. Je betaalt wat je kunt missen.
Aankomst: vrijdag 21 juli 2017, 15:00 tot 16:00 (later in overleg.)
Vertrek: zondag 23 juli 2017, 18:30. 
Wil je ook mee? Reserveer voor 1 juli je plekje bij / 06 - 13 21 42 03.

Zinnig Eten in Noord: de kunst van samen tafelen

Ben jij ook even klaar met slap gebabbel met tv-pizza, of de facebook-maaltijdsalade hap-snap? Schuif dan dinsdag 4 juli aan bij Zinnig Eten voor een feestelijke, openhartige maaltijd. Voedselkunstenaar Silvia van der Wal kookt voor ons - en met ons.

Samen eten is een van onze meest alledaagse én belangrijkste rituelen. Maar verstaan we de kunst van het samen eten nog? Met aandacht voor goed eten én voor je tafelgenoten? Zinnig Noord wil de eettafel heroveren als een plek om het leven te vieren. We proeven, spelen met eten, proberen rituelen uit, luisteren naar een verhaal en leggen echte verbinding met elkaar. 

Datum: 4 juli, 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Aakstraat 60
Bijdrage: € 15 / € 7 minima - voor 3 gangen.

Aanmelden en informatie:  | 06 48 51 9000

Silvia heeft een professionele keuken in buurtcentrum de Rietwijker (Banne). Vanuit hier zorgt zij met haar Bakbrommer voor heerlijk eerlijk eten met een verhaal.

Een voorproefje van Jonatan: Als je een stukje brood eet, kun je dan ook het verhaal achter het brood proeven? Van een groeiende graankorrel en zonlicht en een boer op het land? Verandert dat verhaal het brood en – als je bent wat je eet- verandert het jou?