ZIN! | Liefde in tijden van Tinder

Het zijn verwarrende tijden voor de liefde. Op zoek naar die ene of experimenteren met seriële monogamie of polyamorie? Met de komst van Tinder is de zoektocht naar liefde voorgoed veranderd. Hoe gaan we met de liefde om temidden van romantische droombeelden, daten en desillusies?

Op 19 april vertalen we lessen in de liefde uit eeuwenoude bronnen van zingeving naar ons dagelijks leven. Tegendraads theoloog Janneke Stegeman keert de christelijke traditie binnenstebuiten, filosoof Niels Hexspoor laat zien hoe Plato ons verder helpt bij het tinderen en energetisch therapeut Thabo Hollander laat je iets voelen van universele liefde. En we laten ons verleiden door de hypnotiserende liedjes van Flecha Moon.

Reserveer je plekje via:

Datum en tijd: donderdag 19 april, 20.00
Locatie: Tolhuistuin: Tuinhuis (ingang: tolhuisweg 3)
Kaartje: €10,-

‘Liefde in tijden van Tinder’ is de eerste editie van ZIN! - een zes-wekelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving. ‘Liefde in tijden van Tinder’ is de eerste editie van ZIN! - een zes-wekelijkse ontdekkingsreis naar moderne zingeving. 
Woensdag 30 mei is de volgende editie, meer info volgt.

Wat geeft ZIN!?

Het leven is vurrukkulluk! En verwarrend… Liefde en relaties, werk en toekomst, tijd en geld;Hoe maak je keuzes, wat geeft je richting? In onze post-religieuze samenleving-hebben we alle vrijheid, maar we blijven zitten met de grote vragen, waar vinden we onze houvast?
In ZIN! keren we oude tradities uit het westen en oosten binnenste buiten, op zoek naar wijsheid voor onze hedendaagse levensvragen en dagelijkse dilemma’s. Wat weten filosofen over Facebook, wat kan het christendom ons leren over de liefde en kan Boeddha je aan een baan helpen? Na ZIN! kun je weer zes weken vooruit.

****************

Janneke Stegeman is publiek theoloog en bijbelwetenschapper. Zij was Theoloog des Vaderlands in 2016-2017. In juli 2017 verscheen haar boek ‘Heb Je Hem Weer, 24 preken voor sceptici en andere gelovigen’. In september 2017 verscheen ‘Alles Moet Anders. Bevrijdingstheologie voor Witte Nederlanders.’ Janneke is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT).

IJgensinnige Bende

20180321 205113Wat wil je als ouder meegeven aan je kind? Waar is een plek om het samen te hebben over belangrijke waarden, zoals samen delen en respect?  De IJgensinnige Bende is een nieuw project van Zinnig Noord.Op een creatieve en eigenzinnige manier staan we stil bij wat we willen doorgeven aan onze kinderen. Het eerste thema is “verwondering”. De volgende keren gaat de IJgensinnige Bende op zoek naar thema's als dankbaarheid, duurzaamheid, saamhorigheid, etc. 

Waarom? 

Rond waarden georganiseerde gemeenschappen zijn schaars geworden. Gemeenschappen die er wel zijn, zijn veelal rond een levensbeschouwelijke of politieke voorkeur georganiseerd en worden als onvoldoende open ervaren. Vaak zijn ze ook sterk vergrijsd. De (al overvraagde) scholen vullen het vacuüm maar ten dele.

Er is behoefte aan nieuw verband, om te bezinnen op eigen en gedeelde waarden en het doorgeven ervan aan kinderen. Juist nu is dat extra belangrijk, in een tijd van complexe maatschappelijke uitdagingen, zowel wereldwijd (klimaatveranderingen, vluchtelingen, culture clash) als dichter bij huis, in Amsterdam Noord (verschil tussen arm en rijk, verschillende culturen en religies). Deze uitdagingen vragen om een volgende generatie die keuzes maakt vanuit waarden.

Voor wie? 

Voor (groot/pleeg/stief/oppas)ouders en kinderen (+/- 4 tot 10 jaar)

Wat gaan we doen? 

De IJgensinnige Bende is voor ouders en kinderen samen bedoeld en worden georganiseerd door ouders in samenwerking met kunstenaars, verhalenvertellers en muzikanten. Een bijeenkomst (altijd rond een bepaalde waarde) ziet er ongeveer als volgt uit: 

- Liedje(s) over het thema
- Speelse kennismaking
- Verhaal
- Gesprek tussen ouders en kinderen
- Iets (creatiefs) doen
- Afsluiting

Samenscholingen van de IJgensinnige Bende

De IJgensinnige Bende komt 8 april samen bij de Gele pomp. We maken een ontdekkingstocht door de natuur onder leiding van 'boswachter' Ineke Legger. We gaan luisteren, kijken en ons verwonderen over de eerste signalen van de lente. Daarna maak je jouw unieke ‘talking stick’ met vondsten uit het bos. En er zijn ook nog liedjes en een verhaal! Speciaal voor ouders en kinderen.

Datum: zondag 8 april 2018
Tijd: 14:30 tot 16:45
Locatie: De Gele pomp, tegenover Nieuwe Leeuwarderweg 16 Amsterdam Noord
Kosten: 5 euro p.p. / 15 euro per gezin (stadspas 50% korting)
Aanmelden bij: / 06 - 13 21 42 03

De volgende datum is: 27 mei. Meer informatie wordt nader bekend gemaakt. Wil je meedenken of meedoen? Meld je dan bij Arjette.
'Praten met je mond vol tijdens drie goddelijke gangen'

Door Carla Vriend

Zomaar een doordeweekse avond in Amsterdam-Noord. Met wildvreemde mensen samen aan een grote gedekte tafel. Genieten van pure gerechten, lekker drinken, verhalen en uitwisseling. Afgewisseld met een spel, een lied en verschillende rituelen. Een rijke dis voor € 18 per persoon, € 10 voor minima. Wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar.

Zinnig Eten met Zinnig Noord, ‘praten met je mond vol tijdens drie goddelijke gangen’. Een intrigerende uitnodiging voor 7 december 2017 om 18.30 uur in protestantse kerk De Ark, vlakbij winkelcentrum De Banne.

Lees meer

review leergang liefdevol leiderschap

Liefdevol leiderschap door Sebastiaan Hexspoor

 Een aantal weken geleden mocht ik starten met de leergang 'liefdevol leiderschap'. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb ondanks mijn drukke leven als docent, moeder en student. Want liefdevol is het en verloopt het. Voor mij een welkome aanvulling op de minor 'coachend leiderschap' die ik volg aan de HvA. Dat stukje liefde is nou net wat ik daar mis en wat (hopelijk) wel in mij zit of ik ten minste volledig wil benutten als ik mij als leider opstel. Omdat ik geloof dat je daar een heel eind mee komt.

Dit alles begint met liefde voor jezelf, wat bij Sebastiaan en Arjette wel goed zit geloof ik. Zij zijn hartelijke, open en betrokken mensen die de avonden goed begeleiden. We voeren diverse oefeningen uit die je naar jezelf doen kijken (of je dat nu wil of niet ;-)). Morgenavond is de laatste keer en ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen drie avonden waarop we o.a. moesten zeggen wat we waard zijn en we het uitgebreid gehad hebben over Nelson Mandela. Hij is een voorbeeld op het gebied van liefdevol leiderschap en ook namen als Ghandi en Martin Luther King horen daar bij. Zij hanteren als geen ander liefde in hun leiderschap, zelfs voor de 'tegenstander'. Vorige keer ging het over de olifant en zijn/ haar berijder. Welke kant wil de olifant (intuïtie en gevoel) op en welke kant wil de berijder (verstand) op? Mooie metaforen om bij jezelf te rade te gaan.

Dit zijn een paar onderwerpen die mij bijgebleven zijn. Iedere avond begint steevast met een rustmoment waarin je even terugdenkt en terugkijkt op de afgelopen week en benoemd hoe je daar zit. Zijn er dingen die spelen? Gaat je leven zijn gangetje? Er is altijd wel een woord te kiezen dat beschrijft hoe het er voor staat! Zo heb ik één avond benoemd dat ik mij dankbaar voelde voor wat er die week gebeurd was. Fijn om daar even bewust bij stil te staan in gezelschap van mensen die luisteren.

Als ik wat woorden voor het volgen van deze leergang moest kiezen zouden dat 'verwondering', 'rust' en 'interessant' zijn en daar ben ik DANKBAAR voor ;-).

Zinnig Eten: de geest uit de fles - 16 mei

Eureka! Ken je die momenten, waarop het ineens duidelijk is wat je moet doen, zeggen, maken, …? Maar waar komt zo een ingeving nu vandaan? Inspiratie is even ongrijpbaar als onmisbaar. Kun je het afdwingen, opzoeken, of alleen maar ontvangen? 16 mei komt de geest uit de fles. Praat met je mond vol, bij Zinnig Eten.

Zinnig Eten is een experiment rond eten, delen en rituelen, met food artist Silvia van der Wal. Het is ook een plek waar zinnige noorderlingen elkaar kunnen ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn.

Datum: 16 mei 2018
Tijd: 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 voor 3 gangen (€ 10 voor minima)
Aanmelden (verplicht): Arjette Kuipers |  | 06 1321 4203

In dit Zinnig Eten drieluik vieren we op eigenzinnige wijze drie christelijke feestdagen. Carnaval (verleiding) en Pasen (vallen en opstaan) waren prachtig. 16 mei duiken we in Pinksteren, het feest van de geest, van de inspiratie. Eet je drie keer mee? Dan krijg je het derde diner van ons.

 

Blog 'Praten met je mond vol tijdens drie goddelijke gangen' 

Door Carla Vriend

Zomaar een doordeweekse avond in Amsterdam-Noord. Met wildvreemde mensen samen aan een grote gedekte tafel. Genieten van pure gerechten, lekker drinken, verhalen en uitwisseling. Afgewisseld met een spel, een lied en verschillende rituelen. Een rijke dis voor € 15 per persoon, € 10 voor minima. Wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar.

Zinnig Eten met Zinnig Noord, ‘praten met je mond vol tijdens drie goddelijke gangen’. Een intrigerende uitnodiging voor 7 december 2017 om 18.30 uur in protestantse kerk De Ark, vlakbij winkelcentrum De Banne.

Lees meer

Zinnig Eten in Noord: 28 sept

De eettafel heroverd als plek van ontmoeting, verhalen en rituelen.

We vroegen ons af: verstaan we de kunst van het samen eten nog? Met aandacht voor goed eten én voor je tafelgenoten? Ja! 4 juli bij Zinnig Eten in ieder geval wel.

Voedselkunstenaar Silvia toverde van iets normaals iets bijzonders en zorgde voor ware smaaksensaties. Jonatan nam ons mee in een verhaal en leidde ons met een doordenk-vraag bij elke gang moeiteloos de diepte in. En we plantten een kiempje.

28 september gaan we weer aan tafel, met zalig eten van Silvia, een oud verhaal, een nieuw ritueel en bovenal goede gesprekken met oude en nieuwe bekenden. 

Datum: 28 september, 18.30 - 22.00
Locatie: De Ark, Banne Buikslootlaan 63c
Bijdrage: € 15 / € 7 minima - voor 3 gangen.
Aanmelden / vragen: Jonatan Bartling |  ;| 06 48 51 9000